Care for Women - Miek van den Boogaard

Hormoongerelateerde kanker

borstkankerBij de behandeling van hormoongerelateerde kanker (zoals borstkanker, eierstokkanker) wordt naast de bestrijding van de tumor met operatie, chemotherapie en/of bestraling ook geprobeerd om de eigen hormonenproductie zoveel mogelijk stil te leggen. Deze hormonen zijn in die situatie immers voeding voor de tumor.Hierdoor ontstaat bij vrouwen door een acute daling van de oestrogenen een acute niet-natuurlijke overgang.

Dit kan veel (overgangs) klachten veroorzaken, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, spier- en gewrichtspijnen, stemmingswisselingen en ernstige vermoeidheid.

Tijdens de consulten geef ik uitleg wat er in het lichaam gebeurt, hoe tamoxifen of de aromataseremmers tegen borstkanker precies werken in het lichaam en welke gevolgen het lichaam ondervindt van het eventueel verwijderen van de eierstokken. Ook geef ik informatie over wat je veilig kunt gebruikt om zoveel mogelijk klachten weg te nemen.

Verder maken we een persoonlijk behandelplan om de klachten te verminderen. Hierbij wordt het probleem op verschillende niveaus aangepakt. Geen vrouw is gelijk en er zal worden gezocht naar een oplossing die bij jou past.

Voor het maken van een afspraak heb je geen verwijzing nodig. De meeste zorgverzekeringen vergoeden mijn consulten vanuit de aanvullende verzekering. Vraag het voor de zekerheid zelf even na.