Care for Women - Miek van den Boogaard

In de overgang, en dan?

Elke vrouw komt op enig moment in de overgang, en dan?  Nou, dan is het belangrijk dat de klachten serieus genomen worden, ook door jezelf.

Heb je geen klachten, dan behoor je tot de gelukkige 20% van de vrouwen die geen last heeft van de overgang. Maar voor degenen die niet tot deze groep behoren, kan de overgang een behoorlijke impact hebben. Van deze vrouwen heeft één derde dusdanige klachten dat ze niet goed kunnen blijven functioneren. Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van alle vrouwen in de overgang per jaar langer dan 3 weken ziek is als gevolg van de overgang.

Wat zijn de klachten zoal?

De meest bekende klachten van de overgang zijn opvliegers en nachtelijk transpireren. De menstruatie wordt onregelmatig en blijft op enig moment helemaal weg. Minder bekende klachten zijn bijvoorbeeld depressieve gevoelens, prikkelbaar, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, vaginale droogte, slaapproblemen en minder zin om te vrijen. En zo zijn er nog wel meer klachten die een relatie hebben met de overgang.

Waar komen de klachten vandaan?

De overgang is de periode waarbij de vrouw van haar vruchtbare periode overgaat naar een onvruchtbare periode. Dat wil zeggen dat in de eierstokken gemiddeld vanaf je  45e jaar het aantal eicellen sterk gaat afnemen, totdat ze echt helemaal op zijn, gemiddeld rond de 51 jaar. Met het maandelijkse proces van rijpen van eicel voor de eisprong worden hormonen geproduceerd. Met het afnemen van het aantal eisprongen, vindt ook een hormoondaling plaats. Deze hormoondaling en schommeling zijn verantwoordelijk voor de klachten bij de overgang.

Is er wat aan te doen?

Het is niet nodig om met overgangsklachten door te blijven lopen. Er zijn goede adviezen voor overgangsklachten. Dat is maar goed ook, want de overgang kan wel tot 10 jaar duren. Als Care for Women specialiste ben ik gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren bij hormoongerelateerde problemen.  Samen met jou kijk ik naar de voor jou meest geschikte aanpak, daar neem ik ruim de tijd voor. De klachten worden vanuit verschillende kanten aangepakt, met aandacht  voor leefstijl, voeding, hormonale balans.

Samenwerking met andere disciplines binnen Oud Bommenede.

Op Résidence Oud Bommenede werk ik samen met verschillende disciplines op Schouwen-Duiveland.  Op 20 november a.s. vindt hier een kennismakingsarrangement “in de overgang, en dan?” plaats. Vanuit verschillende disciplines wordt uitleg gegeven wat een ieder kan betekenen voor vrouwen in de overgang. Voor meer informatie: http://www.oudbommenede.nl/gezonder-vooruit/kennismakingsarrangementen/in-de-overgang-en-dan/

Leave a Reply

*

captcha *