Care for Women - Miek van den Boogaard

Overgang


overgangVroeg of laat komen alle vrouwen in de overgang. 80 % van de vrouwen ervaart klachten van de overgang. De overgang is een normaal proces, maar kan veel problemen opleveren. Het veranderen van de hormoonspiegels in ons lichaam geven vaak de nodige klachten.

Veelvoorkomende klachten van de overgang zijn: opvliegers, nachtelijk transpireren, veranderd menstruatiepatroon tot wegblijven van de menstruatie, droge vagina, gewrichts- en spierklachten, vermoeidheid, stemmingswisselingen, huilbuien, slecht slapen, vergeetachtigheid, incontinentie, gewichtstoename.

Het moment waarop de overgang begint is bij iedere vrouw verschillend. De meeste vrouwen hebben hun laatste menstruatie (menopauze) zo rond hun vijftigste jaar, maar het kan ook veel vroeger of later optreden.

We spreken van ‘vroege menopauze’ als vrouwen hun laatste menstruatie voor hun 40e jaar hebben gehad.  Zij komen eigenlijk te jong in de overgang en kunnen hierdoor de bijbehorende klachten krijgen. Extra aandacht is dan vereist voor de risico’s die na de overgang optreden.

Sommige vrouwen komen op een niet-natuurlijke manier in de overgang. Dit kan zijn vanwege chemotherapie, bestraling van het bekkengebied of de verwijdering van beide eierstokken. Daardoor stopt de productie van oestrogeen onmiddellijk en heb je een grotere kans op overgangsklachten.

De duur van de overgang (kan wel 7 tot 10 jaar) verschilt van vrouw tot vrouw, evenals de klachten. Vaak wordt gezegd dat je ermee moet leren leven, dat het erbij hoort, maar…..er is gelukkig vrijwel altijd wat aan te doen, het is niet nodig om zo lang met klachten te blijven lopen.

Tijdens de consulten geef ik uitleg over de klachten, wat er in het lichaam gebeurt. Verder maken we een persoonlijk behandelplan om de klachten kunnen verminderen. Hierbij wordt het probleem op verschillende niveaus aangepakt. Geen vrouw is gelijk en er zal worden gezocht naar een oplossing die bij jou past.

Voor het maken van een afspraak heb je geen verwijzing nodig. De meeste zorgverzekeringen vergoeden mijn consulten vanuit de aanvullende verzekering. Vraag het voor de zekerheid zelf even na.